Materials

Posem en marxa un nou apartat per anar compartint textos, articles, imatges o vídeos fruit de les jornades.

Comptem amb la vostra col.laboració: valoracions o impressions sobre les jornades, idees o surgències per a l’ara o per al més endavant, i tot allò que se us acudeixi!

Ensayos de agitación rural, el libro

En septiembre de 2021, las jornadas de agitación rural «Rehabitem les ruralitats» reunieron a un centenar de personas comprometidas con la resistencia a la invasión del campo y la montaña por la sociedad industrial. Constatando el expolio y la devastación (productivismo, agroindustria, turismo, acaparamiento de tierras, mercantilización de la agroecología, ahogo del Estado y sus normativas), se afirmó la necesidad de rerruralizar el mundo rural, rehabitar el campo por gente que quiera vivir en y de la tierra.

Leer más…

REHABITEM LES RURALITATS

Diversos articles de les jornades Rehabitem les Ruralitats a la revista LLIURE Pensament

Sempre hi va haver vida fora de les urbs, bé sabem que va existir fins i tot un temps on era a l’entorn rural on residia la quasi totalitat de la vida humana. El fet que el predomini del rural hagi anat minvant fins a convertir-se en sorprenent inferioritat, sobretot a les nostres latituds, té mil causes, i com que no creiem en els mites de les arcàdies perdudes no hem promogut aquest dossier per lamentar-nos amargament pel retrocés del rural ni per pregonar el somni d’un retorn primitivista a la vida al camp.

Llegir més…

La guerra de les patates

Emmánuel Lizcano

La guerra de les patates: “un patatal”. Fins i tot en la cosa més vulgar, per humil i menyspreable que sembli, com li passa a la patata, està comprès l’univers sencer, tota la història […] Sota el mateix nom de ‘patata’ s’acullen, com en tants d’altres noms, coses diferents, coses constituïdes, cadascuna, per matèries, imatges, significats, valors, cosmovisions i funcions diferents.

La depredación de los sistemas agrarios

Aportació a les Jornades de José Manuel Naredo

Catalunya sota l’ombra del capitalisme

Miquel Amoròs

El territori sembla ser ara un element important en el creixement de l’economia, que és com dir en l’acumulació de capitals. Amb la perspectiva del canvi climàtic i la anomenada “transició energètica” del capitalisme, el territori com a paisatge, en boca dels seus administradors, és un factor estratègic de primer ordre.

Llegir més

Sembrar l’agitació rural ~ la Directa

Jaume Guillamón

Les pretensions expressades a la presentació de les jornades -ser un lloc de trobada, dinamització, debat i lluita entorn de la ruralitat, l’espai i les vides rurals; des de l’ara-, es van acomplir amb escreix: al voltant de 130 persones inscrites i una assistència real de més de cent ànimes. En temps encara de post pandèmia, rehabitar espais de trobada física amb aquestes xifres, en aquest lloc que en diem ruralitats -al llindar de la híper-ruralitat-, en un cap de setmana ple d’altres convocatòries de mobilització del social… doncs està prou bé.

Llegir més…

Un resum de la trobada

C.V.

El cap de setmana 18/19 de setembre tingueren lloc a L’Hostalet, a Les Llosses, les jornades Rehabitem les ruralitats que acolliren més d’un centenar de persones d’una o d’altra manera compromeses amb la resistència del món rural a la creixent urbanització del territori i participants en projectes concrets d’un altre mode de viure, fora de ciutat i afirmant-se en la noció de sobirania (alimentaria i de gestió).

Llegir més…

Per a qualsevol cosa escriviu a info@rehabitemlesruralitats.org
Cartell i logo de Victor Inox. Il·lustracions de la capçalera per MCmarco.