Debats

El plantejament d’aquestes jornades és propiciar la reflexió col·lectiva i el debat. Per això hem plantejat cinc xerrades introduïdes i dinamitzades per persones avesades en la temàtica a desplegar, si bé la idea és donar el protagonisme al debat entre totes.

Us adjuntem el títol i la presentació dels diferents debats, i una mica de material per anar-hi pensant.

Devastació i espoliació del camp pel tsunami urbanitzador

Miquel Amorós

La dualitat camp/ciutat, món rural/món urbà s’ha esvaït, doncs el procés d’urbanització capitalista ha devorat i colonitzat tot el territori, convertint-lo en periurbà per a les seves servituds. Així tenim més finques en mans de cada vegada més poques persones (persones que no treballen la terra però que en treuen molts beneficis), una expansiva agroindústria -nociva i assistida per la PAC- i una indústria de l’entreteniment que explota el verd (dels prats), el blanc (de la neu) i el blau (de rieres i mars). I al seu darrere la necrourbanització, l’artificialització dels afores i la natura com a fàbrica.

Crisi de la pagesia i noves ruralitats

Marc Badal

Recordeu aquell anunci on apareix una gent urbanita, sobre d’un cotxe lustrós i perduda en un llogaret, que demanen una autèntica fabada? I com aquella dona que es fa passar per pagesa els hi en serveix, sorneguera, una de pot? La vella pagesia ha desaparegut o ha sucumbit als cants dels negocis fàcils, escampa purins i s’entreté amb la tele; per la seva banda, una (dita) nova ruralitat cerca el tranquil negoci del verde que te quiero verde i es connecta a la glocalització de la fibra; una nova pagesia, el nou paisanatge, fuig de la barbàrie i s’entrega a l’agroecologia. Tot plegat: una cruïlla de ruralitats.

L’agroecologia: vida o lucre? perversa o subversa?

Helena Guillén

Allò eco(lògic), de proximitat i el Km0 es prodiga a través de la publicitat i s’assorteix a les grans cadenes alimentàries; quasi tothom vol assaborir amb comoditat aquesta nova “revolució verda”, sigui edulcorada amb l’exclusivitat de la gourmentització, sigui en la condició de client captivat pels baixos preus de qualsevol hiper. Però, i la gent que muny un petit ramat en extensiu, o porta una horta regenerativa? No tot és consum, ni va de clients: cal debatre sobre la producció i les seves condicions (també les limitacions i contradiccions), i plantejar la distribució fora de les lògiques del mercat.

El món rural entre amenaces, oportunitats (i oportunistes)

Adrián Almazán

Volem defugir nostàlgies i idealitzacions bucòliques de temps passats i espais perduts, però sense deixar d’omplir el sarró de memòries col.lectives de tots els temps i d’arreu. El propòsit és pensar i repensar el món rural, el d’ara i el del seu futur imminent, des de crítiques pràctiques i amb els peus a la terra. El repte pot ser en forma de pregunta: més enllà del negoci verd i la il·lusió tecnològica, podem concebre el món rural com a alternativa civilizatòria, com a multiplicitat de llocs on viure i expandir l’autonomia?

Utopies concretes, utopies en acció

Kan Pasqual, Can Tonal, Casa Selba, Sieso de Jaca

No tot és necròpolis, tampoc tot el verd és camp per al negoci. Una miríada d’experiències -amb més o menys durada, més alegries o més frustacions, trobades o desacords- van fent, com una mena d’arxipèlag dispers, disseminat; com un conjunt d’illes unides per allò que les separa. Aquí, allà, enllà podríem parlar de les tres des des de les quals conjuguem les nostres pràctiques: desmercantilitzar, desestatalitzar, desurbanitzar; les nostres vides, els nostres espais, la terra…

Per a qualsevol cosa escriviu a info@rehabitemlesruralitats.org
Cartell i logo de Victor Inox. Il·lustracions de la capçalera per MCmarco.